ALERJİK KONJONKTİVİT (GÖZ ALERJİSİ)

Alerjik Konjonktivit Nedir?

Alerjik konjonktivit ya da göz alerjisi çok sık görülen bir göz hastalığıdır. Göz kapaklarının içini ve gözün beyaz kısmını örten ve konjonktiva adı verilen zarın alerjiye bağlı olarak gelişen iltihabıdır. Alerjik konjontivit gözün bir gurup alerjik hastalıkları için kullanılan genel bir terimdir. Alerjik konjonktivit havada dolaşan ve alerjen denilen maddelerin gözle teması sonucu ortaya çıkar ve gözlerde kaşınma, kızarıklık ve sulanmaya neden olur.

Alerjik Konjonktivit Nedenleri

Alerjik konjunktivit ya da göz alerjisi, bağışıklık sisteminin yabancı kabul ettiği ve alerjen adı verilen maddeler göz ile temas ettiğinde ortaya çıkar. Göz alerjen ile temas edince, bağışıklık sistemi uyarılır. Bu uyarılma sonucu mast hücrelerinden histamin denilen bir madde salınır. Histamin gözde kızarıklık, şişlik, yaşarma ve kaşıntı meydana gelmesine neden olur.

Alerjik Konjonktivit Belirtileri

  • Alerjik konjonktivitin başlıca belirtileri;
  • Gözlerde yaşarma
  • Kaşıntı
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Kızarıklık
  • Çapaklanma
  • Göz kapaklarında şişlik

Alerjik Konjunktivit Tedavisi

Alerjik konjonktivit tedavisinde önce kişinin duyarlı olduğu alerjen maddelerin tespit edilmesi gerekir. Alerjen madde tespit edilmişse kişinin bu maddelerden uzak durması gerekir. Dış ortamda bulunan polen ve mantar sporları gibi maddelere karşı alerji varsa, gözlük ve şapka kullanma ve gözü yıkama gibi yollara başvurulmalıdır.

Kortizon içeren göz damlaları alerjik konkjontivit tedavisinde son derece etkili ilaçlardır, ancak bu ilaçların yan etkileri vardır. Bu ilaçlar mutlaka göz  doktoru tarafından  reçete edilmeli ve onun kontrolünde kullanılmalıdır.

İmmünoterapi yani aşı tedavisi de bir diğer tedavi seçeneğidir.

Bizimle İletişime Geçin

Bana soru sorabilir, randevu talebinde bulunabilir, istek ve önerilerinizi iletebilirsiniz…