PRESBİYOPİ

Presbiyopi (Yakın Görme Bozukluğu)

Presbiyopi, genellikle 40 yaş üzerindeki kişilerde ortaya çıkan yakın görme bozukluğudur. Gözün içinde bulunan mercek esnek bir yapıya sahiptir ve şeklini değiştirebilir. Mercek bu özelliği sayesinde cisimler yakına geldiğinde kalınlaşır ve yakındaki cismin daha iyi görülebilmesini sağlar. Ancak mercek 40 yaşından sonra bu yeteneğini yavaş yavaş kaybetmeye başlar ve cisim yakına geldiğinde şeklini değiştiremez. Bu durumda görme kalitesi bozulur.

Presbiyopi Nedenleri

Uzaktaki bir cismin yakına gelmesiyle mercek incelerek ya da kalınlaşarak kırıcılığını ayarlar ve görüntü netliğini artırır. Mercek yaşlanmayla birlikte bu yeteneğini kaybeder. Bu durum yaşlılığa bağlı olarak saçımızın beyazlamasına benzetilebilir. Bu yüzden aslında bu sorun yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak değerlendirilir.

Presbiyopi yıllara göre son derece standart bir şekilde artmaktadır. 40 yaşından sonra her 10 yılda bir, +1 numara büyüme gösterir. Yani 50 yaşında +2, 60 yaşında ise +3 numara büyümüş olur. Daha önce kırma kusuru olan ve gözlük kullanan kişilerin yaşlanmayla birlikte gözlük numaralarındaki düşme ya da gözlüğe ihtiyaçlarının kalmaması da bundan dolayıdır.

Presbiyopi Belirtileri

50 cm’den daha yakındaki cisimleri görmede zorluk

Cisimleri gözden uzaklaştırarak görebilme

Presbiyopi Tedavisi

Presbiyopi tedavisi için uygulanan tedavi yöntemlerin başında göz içi trifokal mercek operasyonları ve presbylasik lazer tedavisi gelmektedir.

Göz İçi Trifokal Mercek Tedavisi

Bu tedavi yönteminde gözün içindeki mercek alınır ve yerine birden fazla odaklama yapabilme yeteneği olan bir mercek yerleştirilir. Bu mercekler özel bir yapıya sahiptir. İçlerindeki halkaların bir kısmı uzağı, bir kısmı da yakını görmeyi sağlar. Böylece hem uzaktaki hem de yakındaki cisimlere ait görüntüler, gözde görmeyi sağlayan sarı noktanın üzerine düşmektedir.

Presbylasik

Yakın görüş bozukluğunun tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem de lazer tedavisidirPresbylasik olarak adlandırılan bu lazer tedavi yöntemi ile yakın görüş bozukluğu düzeltilebilir.  Bu tedavinin uygulanabilmesi için hastanın göz yapısının uygun olması gerekir, yapılacak bir dizi tetkik ile göz yapısının uygun olup olmadığı araştırılır.

İLETİŞİM

Bana soru sorabilir, randevu talebinde bulunabilir, istek ve önerilerinizi iletebilirsiniz…