Multiple Skleroz (MS hastalığı), beyin ve omurilikteki sinirleri tutan bir hastalıktır.Bu hastalıkta sinirlerin etrafını saran ve miyelin adı verilen madde hasar görür.Bir kablonun içinden geçen teli sinir, teli saran kablo kılıfını da miyelin olarak düşünürsek, MS hastalığında sinirler çıplak bir şekilde açıkta kalır.Hastalığın belirtileri sinir kılıflarının uğradığı bu hasara bağlı olarak ortaya çıkar.

Multiple skleroz göz sinirini (optik sinir) tutarak görme yeteneğinde bozukluklara neden olur. Multiple skleroz hastalarında en sık görülen belirti görme kaybıdır.Bunun nedeni gözler ile beyin arasındaki sinirlerde oluşan hasardır.Bir diğer belirti ise gelişen optik sinir iltihabı (optik nevrit) nedeniyle gözlerde acı, ağrı, bulanık görme ve renkleri soluk görmedir.Bu belirtiler nadir de olsa aynı anda iki gözde de görülebilir.

Multiple skleroz hastalarında görülen diğer belirti ise çift görmedir. MS hastalarında oldukça sık rastlanan bu durum, gözlerin hareketini kontrol eden kaslar arasındaki koordinasyonun kaybolmasından kaynaklanır.  Bu koordinasyon kaybının nedeni ise beynin, göz kaslarını harekete geçiren sinirleri yöneten kısmındaki hasardır.Özellikle yorgunluk durumlarında çift görme durumu şiddetlenir.Bu yüzden multiple skleroz hastalarının gün içinde gözlerini dinlendirmeleri ağrıların azalmasını sağlar.

Multiple skleroz hastalığının teşhisinde göz muayenesi büyük önem taşır.Görme kaybı, göz ağrısı ve çift görme genelde multiple skleroz hastalarında görülen ilk belirtilerdir.Göz muayenesi bu hastalığın erken teşhisi ve tedavisinde çok büyük önem taşır.Multiple skleroz hastalığı ile ilgili göz bozukluları nörooftalmoloji ilgi alanına girmektedir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.