Kısaca gözlerin birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesi olan şaşılık, doğumsal beyin hasarı, kalıtsal nedenler, göz içi tümörler ve göz kaslarında gelişen felç gibi hastalıklar nedeniyle oluşabilir. Şaşılığın tedavisinde birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bunlardan biri de Botoks yöntemidir. 1989 yılından bu yana uygulanan bu tedavi FDA onaylı olup 10 yıldır da ülkemizde kullanılmakta ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Botoks yöntemi bazı şaşılık tiplerinde daha etkilidir. Botoks tedavisinin en etkili olduğu şaşılık tipi, göz kası felçlerine bağlı olarak aniden gelişen şaşılık tipleridir. Bu şaşılık tiplerinde cerrahi tedavi için 6 ay beklemek gerekir. Ancak bu hastalarda çift görme sorunu da geliştiği için, bu 6 aylık süre hastalar açısından çok sıkıntılı geçmektedir. Bu dönemde uygulanan botoks tedavisi, hem hastanın çift görmesini ortadan kaldırmakta, hem de gözdeki kaymayı düzeltmektedir.

Botoks yöntemi doğumsal şaşılıklarda da kullanılır. Erken yaşta ameliyat olması gereken bebeklerde anestezi riski çok fazla olduğu için, bu yaş grubunda da botoks uygulaması tercih edilir. Doğumsal beyin patolojisi olan bebeklerde şaşılık normale göre daha sık görülür. Bu bebeklerde de anestezi riski çok fazladır ve yine botoks yöntemini kullanılabilir.

Botoks tedavisi şaşılık ameliyatları sonrasında tam düzelme sağlanamadığında da kullanılabilir. Ameliyat sonrası görülen küçük açılı kaymalarda botoks tedavisi ile düzelme sağlanabilir. Ayrıca botoks yöntemi bazı şaşılık ameliyatlarında destekleyici ve başarıyı arttırmak amacıyla da kullanılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.